Gönderen Konu: DOĞAL YEM KATKISI(PERFORMANS KATKISI )  (Okunma sayısı 3513 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Muratcan SÖZERİ

  • EvcilSever
  • İleti: 89
DOĞAL YEM KATKISI(PERFORMANS KATKISI )
« : 17 Nis 2016, 00:55:09 »



FABRIKASYON YEM ICERIGINDEKI ( PREMİX)  IÇERIGINDEKI MINERAL VE VITAMIN DIĞER MADDELERIN ICERIGI İLE BU MALZEMELERDEN ELDE EDECEĞİNİZ KARIŞIMIN İÇERİĞİNİ KARŞILAŞTIRINIZ

PUL BİBER,
Kırmızı biberin güneşte ya da fırınlama yöntemiyle kurutulup ardından öğütülüp küçük parçalar haline getirilmesiyle oluşturulur.
PUL BIBERIN  ARASTIRMA SONUCUNDAKI IÇERIK YAZISI
SAMSUN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Analibim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerife Tütüncü, acı kırmızı biberden elde edilen "Capsaicin" adlı etken maddenin iyi bir metabolizma hızlandırıcısı olduğunu ve hayvancılıkta döl verimini arttırdığını belirtti.
Tütüncü, yürüttükleri bir çalışmada acı kırmızı biberde bulunan "Capsaicin" adlı etken maddeyi kanatlı ve deney hayvanları üzerinde kullandıklarını ve söz konusu maddenin bir çok faydasını belirlediklerini söyledi.
Bir yıldır kanatlı ve deney hayvanları üzerinde sürdürdükleri çalışmada, Capsaicin tüketen grubun karın içi yağlanmasının az olduğu ve genital sistem üzerine olumlu etkileri olduğunu belirlediklerini söyleyen Tütüncü, "Yaptığımız çalışmada elde ettiğimiz bilgilere göre, acı kırmızı biberde bulunan "Capsaicin" adlı etken madde hayvancılıkta döl veriminin arttırılmasında önem taşımaktadır. Ayrıca yumurtacı tavuk üreticileri tarafından da kullanılmalıdır. Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.
"Hasta kanatlıları iyileştiriyor"
Capsaicin'in sindirim sisteminde anti mikrobiyal ve antikanserojenik etkilerinin bulunduğunu da açıklayan Yrd. Doç. Dr. Tütüncü, özellikle hasta kanatlı hayvanların yemlerine acı kırmızı biber ilave edildiğinde iyileştiklerinin görüldüğünü ifade etti.
Acı kırmızı biberin bir çok hastalığın oluşmasına engel olduğunu da kaydeden Tütüncü, şu bilgileri verdi:
"Acı kırmızı biber, organizmada başta mide barsak, kalp damar ve solunum yolları olmak üzere pek çok organ üzerinde etkilidir. Son yıllarda fizyolojik ve farmakolojik etkilerinden dolayı tıpta ve ilaç sanayisinde kullanımı yaygınlaşmıştır. Capsaicin'in etkisi, dozuna, uygulama şekline ve etkili olduğu organa göre değişiklikler gösterir. Çalışmalarımız sonucunda Capsaicinin genel olarak metabolizma üzerinde uyarıcı etki yaptığı, karaciğer enzim aktivitesini arttırdığı ve yağların yakılmasını kolaylaştırdığını belirledik. Acı kırmızı biberin gıda katkı maddesi ve ağrı giderici olarak kullanımı da önemlidir."


Besin Değerleri                                        100 gr.                              1 Yemek Kaşığı  32 kcal (10 g)
Karbonhidrat (g)                                         57                                              5.7
Protein (g)                                                 12                                              1.2
Yağ (g)                                                      17                                              1.7
Lif (g)                                                        27                                              2.7
Kolesterol (mg)                                           0                                                 0
Sodyum (mg)                                            30                                                 3
Potasyum (mg)                                      2014                                              201.4
Kalsiyum (mg)                                         148                                                14.8
Vitamin A (mg)                                     41610                                            4161
Vitamin C (mg)                                          76                                                 7.6
Demir (mg)                                                 8                                                   0.8

KURU KEKİK
A vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko, lif açısından zengindir.
güzel koku ve tat vermesi amacıyla kullanılır.

29 kcal (10 g)

Besin Değerleri                                 100 gr.                      1 Yemek Kaşığı29 kcal (10 g)


Karbonhidrat (g)                                  45                                           4.5
Protein (g)                                            9                                           0.9
Yağ (g)                                                7                                            0.7
Lif (g)                                                19                                             1.9
Kolesterol (mg)                                    0                                               0
Sodyum (mg)                                     55                                             5.5
Potasyum (mg)                                810                                             81
Kalsiyum (mg)                               1890                                            189
Vitamin A (mg)                                380                                              38
Vitamin C (mg)                                   0                                                 0
Demir (mg)                                     124                                               12.4
KURU NANE
folik asit, potasyum, magnezyum, demir açısından zengin bir baharattır.
 
18 kcal (5 g)

Besin Değerleri

                                      100 gr.                                1 Tatlı Kaşığı (5g lık)

Karbonhidrat (g)                 66                                                  3.3
Protein (g)                         12                                                  0.6
Yağ (g)                               4                                                  0.2
Lif (g)                                10                                                  0.5
Kolesterol (mg)                    0                                                    0
Sodyum (mg)                      0                                                     0
Potasyum (mg)                370                                                  18.5
Kalsiyum (mg)                 300                                                  15
Vitamin A (mg)                    0                                                   0
Vitamin C (mg)                    0                                                   0
Demir (mg)                        78                                                   3.9
PRİNA(ZEYTIN KUSPESI)
Zeytinin yağı çıkarıldıktan sonra arta kalan çekirdek, kabuk ve po sadan oluşan bir yan ürün olan pirina, elde edildiği anda yaklaşık olarak
%75-80 kuru madde (KM),
 %3-5 ham kül (HK),
%35-50 ham sellüloz (HS),
%5-10 ham protein (HP) 
%8-15 ham yağ (HY) içeriğine sahiptir
Bunun yanı sıra yaklaşık
950-1075 kcal/kg KM 15
metabolik enerji (ME) içeren pirina  bu özelliği
nedeniyle besleme değeri çok yüksek ruminant besleme açısından göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir potansiyeli oluşturmaktadır. Pirinanın özellikle yetiştiricilerin hayvanlarını beslemede zorluk çektikleri kış aylarında üretiliyor olması değerini daha da
artırmaktadır. Ülkemizde pirina ile yapılan çalışması sayısı çok sınırlı düzeydedir.

 ZEYTIN

Besin Değerleri            100 gr.           41 kcal (20 g)
Karbonhidrat (g)              1                            0.2
Protein (g)                    2                            0.4
Yağ (g)                       21                           4.2
Lif (g)                         0                             0
Kolesterol (mg)               0                             0
Sodyum (mg)               3288                         657.6
Potasyum (mg)               0                             0
Kalsiyum (mg)               77                           15.4
Vitamin A (mg)              60                            12
Vitamin C (mg)              0                              0
Demir (mg)                  2                             0.3
HARNUP KALORİ DEĞERLERİ
Karbonhidrat, yağ ve mineraller açısından zengindir. Özellikle önemli bir antioksidan olması metabolizmaya hastalıklarla mücadelede yardımcı olur.

540 kcal (100 g)

Besin Değerleri          100 gr.         1 Porsiyon (Orta)(18gr)

Karbonhidrat (g)           56                10.1
Protein (g)                    8                  1.5
Yağ (g)                       31                  5.6
Lif (g)                           4                     0.7
Kolesterol (mg)             0                     0
Sodyum (mg)            107                   19.3
Potasyum (mg)          633                 113.9
Kalsiyum (mg)           303                   54.5
Vitamin A (mg)            10                     1.8
Vitamin C (mg)              0                     0.1
Demir (mg)                   1                      0.2
DARI SORGUM (süpürge darısı)
Darı B vitamini ve lif içeriği yüksek bir bitkidir. Binlerce yıldır temel gıda malzemesi olarak yetiştirilmektedir ve dünyanın en önemli tahıl ürünlerinden biridir. Darı yemi filizlerinin sindirilebilirliği ve besleyiciliği yüksektir. Mineral ve önemli amino asit içeriği de yüksektir. Darı mısıra benzer özelliklere sahiptir ve diğer hayvan yemleri ile karşılaştırıldığında daha düşük bir protein düzeyine sahiptir. Darı aynı zamanda nişastalı bir üründür. Genellikle daha bütünsel bir yiyecek sağlamak adına yulaf veya arpa gibi diğer tohumlar ile karıştırılır.

Darı yemi kullanımı çiftlik hayvanlarına şu faydaları sağlar:
• Demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi faydalı mineralliçerir
• Amino asit içeriği açısından zengindir
• B vitamini kompleksi açısından zengindir
• Lif oranı yüksektir
Sorgum (süpürge darısı) antioksidan ve yağ içeriği yüksek bir bitkidir. Birçok farklı sorgum çeşidi vardır ve bu bitki insanlar ve çiftlik hayvanları için dünyanın dört bir köşesinde yetiştirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, sorgum, temel olarak çiftlik hayvanı beslemesi için üretilir. Hidroponik olarak yetiştirilen sorgum yemi besleyicilik açısından birçok avantaj sunmaktadır ve yem üretiminde, genellikle yağ oranını artıracak bir ek besin olarak kullanılır.
Sorgum yemi çiftlik hayvanlarının lezzetli bulduğu bir üründür ve besleme programlarına sorgum eklenmesi, hayvanlara şu faydaları sağlayacaktır:
•    Yağ oranı yüksektir
•    Mısır ile karşılaştırıldığında daha iyi besin değeri
•    Antioksidan açısından zengindir


Darı )
114 kcal (100 g)


Besin Değerleri                     100 gr.                        1 Porsiyon (Büyük)(200gr)

Karbonhidrat (g)                      22                                        43.3
Protein (g)                             3                                        7
Yağ (g)                                1                                      2.8
Lif (g)                                      1                                     2.8
Kolesterol (mg)                        0                                          0
Sodyum (mg)                          1                                          2
Potasyum (mg)                      17                                          34
Kalsiyum (mg)                         8                                         16
Vitamin A (mg)                        0                                           0
Vitamin C (mg)                        0                                           0
Demir (mg)                              4                                        7.1
SOĞANIN PROTEİN VE KARBONHİDRAT DEĞERLERİ
28 kcal (100 g)

Kurusoğan, folik asit, potasyum ve antioksidan ögeler açısından zengindir. Yemeklere hoş bir aroma verir bu nedenle birçok yemekte kullanılır. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve vücuda direnç verir.

Besin Değerleri                     Besin Değerleri 100 gr.                           1 Adet (Küçük)(75 g)
Karbonhidrat (g)                                     5                                                            3.7
Protein (g)                                             1                                                            0.9
Yağ (g)                                                  0                                                           0.2
Lif (g)                                                     2                                                           1.4
Kolesterol (mg)                                       0                                                            0
Sodyum (mg)                                         9                                                             6.8
Potasyum (mg)                                   135                                                          101.3
Kalsiyum (mg)                                      31                                                            23.3
Vitamin A (mg)                                       1                                                              0.8
Vitamin C (mg)                                       8                                                               6.1
Demir (mg)                                            1                                                                0.4

Çevrimdışı Özgür Cem YILMAZER

  • EvcilSever
  • İleti: 1494
  • Beslediğim Türler: brahma , susex , köy tavuğu , ataks-s, fizan , rahibe fizan , japones. ayam cemni , sultan, zibri
Ynt: DOĞAL YEM KATKISI(PERFORMANS KATKISI )
« Yanıtla #1 : 17 Nis 2016, 01:30:21 »
bunları bastırıp devamlı elimizin altında bulundurmak lazım devamlı okuyalım

Çevrimdışı Muratcan SÖZERİ

  • EvcilSever
  • İleti: 89
Ynt: DOĞAL YEM KATKISI(PERFORMANS KATKISI )
« Yanıtla #2 : 17 Nis 2016, 04:11:44 »
Protein ve Karbonhidrat değerlerini baz alarak 100 kg ana rasyona eklenebilir. 25 kg mısır, 20 kg buğday, 15 kg arpa, kepen ve mermer tozuna birde 5 kg kadar bu karışımdan kattıkmı... daha ne isterim ki ?
« Son Düzenleme: 17 Nis 2016, 04:13:00 Gönderen: Muratcan SÖZERİ »

Çevrimdışı Ender ÖZEN

  • EvcilSever
  • İleti: 1400
  • Beslediğim Türler: Köy tavuğu,Sussex,Rır ...
Ynt: DOĞAL YEM KATKISI(PERFORMANS KATKISI )
« Yanıtla #3 : 17 Nis 2016, 17:08:20 »
    Güzel bilgiler,ellerinize sağlık...
''Uzun bir yolculuk tek bir adımla başlar''  Konfüçyus

Çevrimdışı Kazım Kayhan ÇAKICI

  • EvcilSever
  • İleti: 1188
  • Beslediğim Türler: Brahma- austrolop-sussex
Ynt: DOĞAL YEM KATKISI(PERFORMANS KATKISI )
« Yanıtla #4 : 17 Nis 2016, 17:33:37 »
Bilgilendirme paylaşımları için teşekkür ederim.

Çevrimdışı Beyhan KARACA

  • ONURSAL
  • EvcilSever
  • İleti: 3171
  • Beslediğim Türler: susex.austrolorp.baf susex.rır.ligorin.güvercin
Ynt: DOĞAL YEM KATKISI(PERFORMANS KATKISI )
« Yanıtla #5 : 17 Nis 2016, 22:43:54 »
murat bey harika bilgiler teşekkür ederiz
:)
hastasıyız dede

Çevrimdışı Murat GÜLCEK

  • Genel Moderator
  • EvcilSever
  • İleti: 3379
  • Bizim tövbe ettiklerimiz milletin duası olmuş.
  • Beslediğim Türler: Spaclet Susex - Light Susex - Köy tavuğu - Habeş(Silkie) - Bıldırcın
Ynt: DOĞAL YEM KATKISI(PERFORMANS KATKISI )
« Yanıtla #6 : 17 Nis 2016, 23:29:33 »
Eline sağlık çok güzel bilgiler.
Şunu sormak istiyorum, bilgi amaçlı.
Ben buğday,arpa,yumurta yemi, mısır, mısır kırığı, bazen etlik yem karışımları veriyorum.
Fakat bu ara buğdayları yemiyor tavuklarım.
Çok acıkıyorlar ben yem atıcam diye çok heyecanlanıyorlar ama yemlikte buğday duruyor.
Neden olabilir acaba merak ettim ???
Smyrna Rottweiler Kennel

Çevrimdışı Özgür Cem YILMAZER

  • EvcilSever
  • İleti: 1494
  • Beslediğim Türler: brahma , susex , köy tavuğu , ataks-s, fizan , rahibe fizan , japones. ayam cemni , sultan, zibri
Ynt: DOĞAL YEM KATKISI(PERFORMANS KATKISI )
« Yanıtla #7 : 17 Nis 2016, 23:35:45 »
nasılsa vericeksin diye yemiyorlar vermesen yerler senin tavuklar seni cözmüş :)

Çevrimdışı Muratcan SÖZERİ

  • EvcilSever
  • İleti: 89
Ynt: DOĞAL YEM KATKISI(PERFORMANS KATKISI )
« Yanıtla #8 : 17 Nis 2016, 23:37:38 »
Eline sağlık çok güzel bilgiler.
Şunu sormak istiyorum, bilgi amaçlı.
Ben buğday,arpa,yumurta yemi, mısır, mısır kırığı, bazen etlik yem karışımları veriyorum.
Fakat bu ara buğdayları yemiyor tavuklarım.
Çok acıkıyorlar ben yem atıcam diye çok heyecanlanıyorlar ama yemlikte buğday duruyor.
Neden olabilir acaba merak ettim ???

yumurtalık yemde zaten buğday homojen olarak ihtiyaçları kadar bulunur. bu bazeb dediğinizi yazın yapmamaınızı öneririm, kışın ise yumurta yemine fazladan 5 kilo kadar mısır kırığı katılır. ancak bu karışım çok yüksek bir karışım besin öğeleri açısından. tavukları yağlandırır. etlik tavuğa vermiyorsanız iç yağlanma yumurta verimini düşürür. buğdayı yememelerinin sebebi gihtiyaç duydukkları karbonhidrat protin vs. yi almış olmalrındanve doymuş olmalarından kaynaklı olsa gerek. etlik yem yumurtalık yem içinde aroma katkısıda olur, yani  baklava dururken irmik tatlısını nasıl ymezsek bence yağlı civciv yemi yumurta yemi baklava duruma geçiyor olabilir bu durumda.. : )

Çevrimdışı Murat GÜLCEK

  • Genel Moderator
  • EvcilSever
  • İleti: 3379
  • Bizim tövbe ettiklerimiz milletin duası olmuş.
  • Beslediğim Türler: Spaclet Susex - Light Susex - Köy tavuğu - Habeş(Silkie) - Bıldırcın
Ynt: DOĞAL YEM KATKISI(PERFORMANS KATKISI )
« Yanıtla #9 : 17 Nis 2016, 23:45:59 »
Benim köpeklere de et verirsem ,ertesi gün kurumama yemiyorlar.  :D
Demek ki tavuklarda böyle seçici bir duruma giriyorlar.
Şimdi ben onları aç bırakıp buğdaya muhtaç hale getirmem mi   :D ;D

Smyrna Rottweiler Kennel

Çevrimdışı İsmail Bilgin

  • EvcilSever
  • İleti: 98
  • Beslediğim Türler: buff brahma , ataks, sussex, austrolorp, playmuth
Ynt: Doğal Yem Katkısı(performans Katkısı )
« Yanıtla #10 : 09 Haz 2017, 22:27:38 »



FABRIKASYON YEM ICERIGINDEKI ( PREMİX)  IÇERIGINDEKI MINERAL VE VITAMIN DIĞER MADDELERIN ICERIGI İLE BU MALZEMELERDEN ELDE EDECEĞİNİZ KARIŞIMIN İÇERİĞİNİ KARŞILAŞTIRINIZ
PUL BİBER, Kırmızı biberin güneşte ya da fırınlama yöntemiyle kurutulup ardından öğütülüp küçük parçalar haline getirilmesiyle oluşturulur.
PUL BIBERIN  ARASTIRMA SONUCUNDAKI IÇERIK YAZISI
SAMSUN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Analibim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerife Tütüncü, acı kırmızı biberden elde edilen "Capsaicin" adlı etken maddenin iyi bir metabolizma hızlandırıcısı olduğunu ve hayvancılıkta döl verimini arttırdığını belirtti.
Tütüncü, yürüttükleri bir çalışmada acı kırmızı biberde bulunan "Capsaicin" adlı etken maddeyi kanatlı ve deney hayvanları üzerinde kullandıklarını ve söz konusu maddenin bir çok faydasını belirlediklerini söyledi.
Bir yıldır kanatlı ve deney hayvanları üzerinde sürdürdükleri çalışmada, Capsaicin tüketen grubun karın içi yağlanmasının az olduğu ve genital sistem üzerine olumlu etkileri olduğunu belirlediklerini söyleyen Tütüncü, "Yaptığımız çalışmada elde ettiğimiz bilgilere göre, acı kırmızı biberde bulunan "Capsaicin" adlı etken madde hayvancılıkta döl veriminin arttırılmasında önem taşımaktadır. Ayrıca yumurtacı tavuk üreticileri tarafından da kullanılmalıdır. Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.
"Hasta kanatlıları iyileştiriyor"
Capsaicin'in sindirim sisteminde anti mikrobiyal ve antikanserojenik etkilerinin bulunduğunu da açıklayan Yrd. Doç. Dr. Tütüncü, özellikle hasta kanatlı hayvanların yemlerine acı kırmızı biber ilave edildiğinde iyileştiklerinin görüldüğünü ifade etti.
Acı kırmızı biberin bir çok hastalığın oluşmasına engel olduğunu da kaydeden Tütüncü, şu bilgileri verdi:
"Acı kırmızı biber, organizmada başta mide barsak, kalp damar ve solunum yolları olmak üzere pek çok organ üzerinde etkilidir. Son yıllarda fizyolojik ve farmakolojik etkilerinden dolayı tıpta ve ilaç sanayisinde kullanımı yaygınlaşmıştır. Capsaicin'in etkisi, dozuna, uygulama şekline ve etkili olduğu organa göre değişiklikler gösterir. Çalışmalarımız sonucunda Capsaicinin genel olarak metabolizma üzerinde uyarıcı etki yaptığı, karaciğer enzim aktivitesini arttırdığı ve yağların yakılmasını kolaylaştırdığını belirledik. Acı kırmızı biberin gıda katkı maddesi ve ağrı giderici olarak kullanımı da önemlidir."


Besin Değerleri                                        100 gr.                              1 Yemek Kaşığı  32 kcal (10 g)
Karbonhidrat (g)                                         57                                              5.7
Protein (g)                                                 12                                              1.2
Yağ (g)                                                      17                                              1.7
Lif (g)                                                        27                                              2.7
Kolesterol (mg)                                           0                                                 0
Sodyum (mg)                                            30                                                 3
Potasyum (mg)                                      2014                                              201.4
Kalsiyum (mg)                                         148                                                14.8
Vitamin A (mg)                                     41610                                            4161
Vitamin C (mg)                                          76                                                 7.6
Demir (mg)                                                 8                                                   0.8

KURU KEKİK
A vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko, lif açısından zengindir.
güzel koku ve tat vermesi amacıyla kullanılır.

29 kcal (10 g)

Besin Değerleri                                 100 gr.                      1 Yemek Kaşığı29 kcal (10 g)


Karbonhidrat (g)                                  45                                           4.5
Protein (g)                                            9                                           0.9
Yağ (g)                                                7                                            0.7
Lif (g)                                                19                                             1.9
Kolesterol (mg)                                    0                                               0
Sodyum (mg)                                     55                                             5.5
Potasyum (mg)                                810                                             81
Kalsiyum (mg)                               1890                                            189
Vitamin A (mg)                                380                                              38
Vitamin C (mg)                                   0                                                 0
Demir (mg)                                     124                                               12.4
KURU NANE
folik asit, potasyum, magnezyum, demir açısından zengin bir baharattır.
 
18 kcal (5 g)

Besin Değerleri

                                      100 gr.                                1 Tatlı Kaşığı (5g lık)

Karbonhidrat (g)                 66                                                  3.3
Protein (g)                         12                                                  0.6
Yağ (g)                               4                                                  0.2
Lif (g)                                10                                                  0.5
Kolesterol (mg)                    0                                                    0
Sodyum (mg)                      0                                                     0
Potasyum (mg)                370                                                  18.5
Kalsiyum (mg)                 300                                                  15
Vitamin A (mg)                    0                                                   0
Vitamin C (mg)                    0                                                   0
Demir (mg)                        78                                                   3.9
PRİNA(ZEYTIN KUSPESI)
Zeytinin yağı çıkarıldıktan sonra arta kalan çekirdek, kabuk ve po sadan oluşan bir yan ürün olan pirina, elde edildiği anda yaklaşık olarak
%75-80 kuru madde (KM),
 %3-5 ham kül (HK),
%35-50 ham sellüloz (HS),
%5-10 ham protein (HP) 
%8-15 ham yağ (HY) içeriğine sahiptir
Bunun yanı sıra yaklaşık
950-1075 kcal/kg KM 15
metabolik enerji (ME) içeren pirina  bu özelliği
nedeniyle besleme değeri çok yüksek ruminant besleme açısından göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir potansiyeli oluşturmaktadır. Pirinanın özellikle yetiştiricilerin hayvanlarını beslemede zorluk çektikleri kış aylarında üretiliyor olması değerini daha da
artırmaktadır. Ülkemizde pirina ile yapılan çalışması sayısı çok sınırlı düzeydedir.

 ZEYTIN

Besin Değerleri            100 gr.           41 kcal (20 g)
Karbonhidrat (g)              1                            0.2
Protein (g)                    2                            0.4
Yağ (g)                       21                           4.2
Lif (g)                         0                             0
Kolesterol (mg)               0                             0
Sodyum (mg)               3288                         657.6
Potasyum (mg)               0                             0
Kalsiyum (mg)               77                           15.4
Vitamin A (mg)              60                            12
Vitamin C (mg)              0                              0
Demir (mg)                  2                             0.3
HARNUP KALORİ DEĞERLERİ
 Karbonhidrat, yağ ve mineraller açısından zengindir. Özellikle önemli bir antioksidan olması metabolizmaya hastalıklarla mücadelede yardımcı olur.

540 kcal (100 g)

Besin Değerleri          100 gr.         1 Porsiyon (Orta)(18gr)

Karbonhidrat (g)           56                10.1
Protein (g)                    8                  1.5
Yağ (g)                       31                  5.6
Lif (g)                           4                     0.7
Kolesterol (mg)             0                     0
Sodyum (mg)            107                   19.3
Potasyum (mg)          633                 113.9
Kalsiyum (mg)           303                   54.5
Vitamin A (mg)            10                     1.8
Vitamin C (mg)              0                     0.1
Demir (mg)                   1                      0.2
DARI SORGUM (süpürge darısı)
Darı B vitamini ve lif içeriği yüksek bir bitkidir. Binlerce yıldır temel gıda malzemesi olarak yetiştirilmektedir ve dünyanın en önemli tahıl ürünlerinden biridir. Darı yemi filizlerinin sindirilebilirliği ve besleyiciliği yüksektir. Mineral ve önemli amino asit içeriği de yüksektir. Darı mısıra benzer özelliklere sahiptir ve diğer hayvan yemleri ile karşılaştırıldığında daha düşük bir protein düzeyine sahiptir. Darı aynı zamanda nişastalı bir üründür. Genellikle daha bütünsel bir yiyecek sağlamak adına yulaf veya arpa gibi diğer tohumlar ile karıştırılır.

Darı yemi kullanımı çiftlik hayvanlarına şu faydaları sağlar:
• Demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi faydalı mineralliçerir
• Amino asit içeriği açısından zengindir
• B vitamini kompleksi açısından zengindir
• Lif oranı yüksektir
Sorgum (süpürge darısı) antioksidan ve yağ içeriği yüksek bir bitkidir. Birçok farklı sorgum çeşidi vardır ve bu bitki insanlar ve çiftlik hayvanları için dünyanın dört bir köşesinde yetiştirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, sorgum, temel olarak çiftlik hayvanı beslemesi için üretilir. Hidroponik olarak yetiştirilen sorgum yemi besleyicilik açısından birçok avantaj sunmaktadır ve yem üretiminde, genellikle yağ oranını artıracak bir ek besin olarak kullanılır.
Sorgum yemi çiftlik hayvanlarının lezzetli bulduğu bir üründür ve besleme programlarına sorgum eklenmesi, hayvanlara şu faydaları sağlayacaktır:
•    Yağ oranı yüksektir
•    Mısır ile karşılaştırıldığında daha iyi besin değeri
•    Antioksidan açısından zengindir


Darı )
114 kcal (100 g)


Besin Değerleri                     100 gr.                        1 Porsiyon (Büyük)(200gr)

Karbonhidrat (g)                      22                                        43.3
Protein (g)                             3                                        7
Yağ (g)                                1                                      2.8
Lif (g)                                      1                                     2.8
Kolesterol (mg)                        0                                          0
Sodyum (mg)                          1                                          2
Potasyum (mg)                      17                                          34
Kalsiyum (mg)                         8                                         16
Vitamin A (mg)                        0                                           0
Vitamin C (mg)                        0                                           0
Demir (mg)                              4                                        7.1
SOĞANIN PROTEİN VE KARBONHİDRAT DEĞERLERİ
28 kcal (100 g)

Kurusoğan, folik asit, potasyum ve antioksidan ögeler açısından zengindir. Yemeklere hoş bir aroma verir bu nedenle birçok yemekte kullanılır. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve vücuda direnç verir.

Besin Değerleri                     Besin Değerleri 100 gr.                           1 Adet (Küçük)(75 g)
Karbonhidrat (g)                                     5                                                            3.7
Protein (g)                                             1                                                            0.9
Yağ (g)                                                  0                                                           0.2
Lif (g)                                                     2                                                           1.4
Kolesterol (mg)                                       0                                                            0
Sodyum (mg)                                         9                                                             6.8
Potasyum (mg)                                   135                                                          101.3
Kalsiyum (mg)                                      31                                                            23.3
Vitamin A (mg)                                       1                                                              0.8
Vitamin C (mg)                                       8                                                               6.1
Demir (mg)                                            1                                                                0.4
Protein ve Karbonhidrat değerlerini baz alarak 100 kg ana rasyona eklenebilir. 25 kg mısır, 20 kg buğday, 15 kg arpa, kepen ve mermer tozuna birde 5 kg kadar bu karışımdan kattıkmı... daha ne isterim ki ?


çok güzel bilgiler şu anda bu konuyu araştırıyorum fakat bu katkıların oranının çok iyi hazırlanması gerektiğini düşünüyorum ayarsız katkının faydadan çok zarar getirebilir bu 5 kilo nun içinde acaba ne kadar koymalıyız ? teşekkürler
Şikâyetçi kötü huyludur..İyi huylu şikâyet etmez ;Tahammül eder..( HZ. MEVLANA r.a. )

Çevrimdışı Yakup Turgut

  • EvcilSever
  • İleti: 74
  • evcilsevgisi.com
  • Beslediğim Türler: Lohman Brown, Köy tavuğu, Astrolorp
Ynt: Doğal Yem Katkısı(performans Katkısı )
« Yanıtla #11 : 09 Haz 2017, 23:21:24 »
Valla ben geçen sene Şili biberlerinden okkalı bir pul biber yapmıştım. Elimdeki buğday, mısır, arpa karışımına hangi oranda koymalıyım bilen var mı?