Gönderen Konu: Kuluçkacılık Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?  (Okunma sayısı 128 defa)

Çevrimdışı Mustafa

  • EvcilSever
  • İleti: 2
  • evcilsevgisi.com
  • Beslediğim Türler: Ördek
Para Kazandıran Hobi: Kuluçkacılık

Kuluçkacılık, bazı kişiler tarafından meslek olarak yapılsa da genellikle hobi olarak görülür. Çünkü birçok kişi çiftliğinde ya da bahçesinde bu işle uğraşmak keyif olur. Son zamanların ilgi duyulan ve merak edilen bir konusu olduğu için “Kuluçkacılık nasıl yapılır?” sorusu sık sorulmaktadır.
Kuluçkacılık Nedir?
Kuluçka makinesine döllenmiş bir yumurta konulur. Bu yumurta bazı işlemler sonrasında çoğalır. Buna kuluçkacılık denir. Bu işlemde horoz ve tavuğa ihtiyaç duyulmaz. Döllenmiş bir yumurtanın olması yeterlidir.
Anadolu’nun birçok kırsal bölgesinde kuluçkacılık yapılmaktadır. Son zamanlarda ise kıyı bölgelerde de kuluçkacılığa ilgi artmıştır.

Kuluçkacılık Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öncelikle bir hevesle başlanıp sonrasında bırakılmamalıdır. Az da olsa süreklilik, bu işte oldukça önemlidir. Ardından doğru kuluçka makinesi kullanılmalıdır. Birçok çeşit kuluçka makinesi bulunur. Bu makinelerden ihtiyaca uygun olan tercih edilmelidir.
Bahçede hobi olarak yapılmak isteniyorsa küçük boy bir kuluçka makinesi yeterli olacaktır. Bu makineyi www.berenkulucka.com'dan temin edebilirsiniz. Kuluçkacılığı iş olarak yapmak isteyenler ise büyük boy, gelişmiş kuluçka makinelerini kullanmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de yumurtanın döllenmiş olmasıdır. Yumurta döllenmediyse kuluçka makinesi kullanılamaz. Ayrıca markette satılan yumurtalar da makineye konamaz.

Kuluçka Makinesi Nedir?
Burada kuluçka makinesi nedir, sorusuna cevap vermeden önce kuluçkanın ne olduğunu bilmek gerekir. Kuluçka, kanatlı hayvanların nesillerini devam ettirme hali olarak tanımlanabilir. Kuluçka makinesi ise tavuğa gerek duymadan döllenmiş yumurta ile yumurta üretmek için tasarlanan bir cihazdır. Verimli üretim sağlanabilmesi için kaliteli bir kuluçka makinesi almak gerekir.

Kuluçkacılık Nasıl Yapılır?
Kuluçka için seçilen horoz ve tavuklara dikkat edilmelidir. Horoz, tavuklardan genç olmalıdır. Ayrıca tavuklar, 1.5 yaşını geçmemelidir. Doğada yetişmiş olmaları oldukça önemlidir.
Makine alırken, fiyattan çok özelliklerine dikkat edilmelidir. Besin ve vitamin eksikliği olan yumurtalar üreten makineler tercih edilmemelidir. Kuluçka makinesine konan yumurtaların boyutları küçük veya büyük olmalıdır. Ayrıca yumurtalar, makineye konmadan önce temizlenmelidir.
En hızlı üreme, 25 derece oda sıcaklığında olur. 15 ile 24 derece arasında ise verim azalır. Yumurtalar, kuluçka makinesi iyi ise 21.günde açılmaya başlar.

Ynt: Kuluçkacılık Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
« Yanıtla #1 : 06 Eki 2020, 11:56:51 »
Elinize sağlık.
05322827480